Beursenquête

Lang verwachte daling eindelijk gekomen

augustus 2020

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 66 experts beantwoord.

EXPERTS BLIJVEN SOMBER

Voor de maand augustus is er niet zoveel veranderd. De grote meerderheid, bijna 58%, blijft somber. Daarentegen is een bescheiden 15% optimistisch gestemd. Eén van de redenen om somber te blijven, is de tegenvallende economische groei. Het wordt geen V-vormig herstel aldus sommige experts. Een andere reden die wordt aangegeven, is dat de Tech-aandelen aan kracht beginnen te verliezen. En deze zijn tegenwoordig goed voor ongeveer 1/3 van de totale index. ASML daalde afgelopen maand maar liefst met 8,3% en ook ASM International ging flink onderuit.

Lang verwacht en toch gekomen. De experts verwachtten al lang een koersdaling en in juli kwam die eindelijk. De AEX ging met 2,6% omlaag. Het economische beeld dat de economie geraakt wordt door de hoge mate van verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten (VS) en het oplaaien daarvan in Europa, baart beleggers zorgen.

1-maands sentiment

Bron: ACTIAM, 31-07-2020

6-MAANDS VERWACHTINGEN WEER SOMBER

Ook voor de 6-maands verwachtingen verandert er niet veel. Ruim 45% denkt dat de AEX de komende 6 maanden gaat dalen en slechts 15% verwacht een stijging van meer dan 6%. Dat is iets minder pessimistisch dan een maand geleden. Maar toen werd er ook een pessimismerecord verbroken.

6-maands sentiment

Bron: ACTIAM, 31-07-2020

SPECIALE VRAAG: BIDEN OF TRUMP?

De speciale vraag was wie de volgende president van de VS gaat worden. Biden of Trump? Omdat Kanye West zegt zich ook kandidaat te stellen, hebben we ook deze keuzemogelijkheid gegeven. Er was echter niemand die hem een serieuze kans geeft (als hij überhaupt al meedoet). Wel zou hij naar verwachting wat stemmen bij Trump kunnen weghalen. 58% van de experts denkt dat Biden het gaat worden, 42% denkt dat Trump een tweede termijn ingaat.

Bron: ACTIAM, 31-07-2020

AANDELENKEUZES JULI

Qua aandelen hielden de toppers en de floppers elkaar aardig in evenwicht. Bij de toppers had men helaas Galapagos gezet, maar dat aandeel daalde met 10%. De overige drie top-aandelen deden het wel goed. En bij de floppers had men helaas Adyen gezet. Sinds april staat dit aandeel maand na maand bij de beste aandelen binnen de AEX. De experts dachten dat het wel even genoeg was, maar het ging nog een maandje door. De koers steeg afgelopen maand 9,4%. De overige floppers lieten daarentegen wel een ondermaatse performance zien.

AANDELENKEUZES AUGUSTUS

Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Voor augustus worden de namen Galapagos, Ahold en Just Eat TakeAway geprolongeerd. Alleen Prosus is erbij gekomen. Bij de floppers staan ABN AMRO en Adyen er opnieuw bij. Het lijstje wordt gecomplementeerd door Unibail Rodamco en Randstad.

CONCLUSIE

Het is duidelijk dat de experts het nog steeds niet zien zitten. Voor zowel de korte als de lange termijn blijven de experts somber gestemd. Met name omdat huidige koersen geen rekening houden met de slechte economische vooruitzichten.

Disclaimer

ACTIAM N.V. streeft ernaar om accurate en actuele informatie te leveren van bronnen die als betrouwbaar mogen worden beschouwd. ACTIAM N.V. kan echter niet instaan voor de nauwkeurigheid en volledigheid van de informatie in dit document, hierna aangeduid als 'de informatie'. De informatie kan technische of redactionele onnauwkeurigheden of typografische fouten bevatten. ACTIAM N.V. geeft geen uitdrukkelijke of impliciete garanties dat de informatie in dit document juist, volledig of actueel is. ACTIAM N.V. is niet verplicht om fouten of onnauwkeurigheden in de informatie bij te werken of te corrigeren. De informatie is gebaseerd op historische gegevens en is geen betrouwbare basis voor het voorspellen van toekomstige waarden of aandelenprijzen. De informatie is vergelijkbaar met, maar mogelijk niet identiek aan, de informatie gebruikt door ACTIAM N.V. voor interne doeleinden. ACTIAM N.V. garandeert niet dat de kwantitatieve rendementen of andere resultaten van de informatie dezelfde zijn als de potentiële opbrengsten en resultaten volgens de eigen prijsmodellen van ACTIAM N.V. Opmerkingen over risico's met betrekking tot informatie mogen niet worden beschouwd als een volledige openbaarmaking van alle relevante risico's. De informatie mag door de ontvanger niet worden geïnterpreteerd als zakelijke, financiële, investerings-, afdekking-, commerciële, juridische, regelgevende, fiscale of boekhoudkundige adviezen. De ontvanger van de informatie is persoonlijk verantwoordelijk voor de manier waarop de informatie wordt gebruikt. Beslissingen op basis van de informatie zijn voor rekening en risico van de ontvanger.